Zweden nemen afscheid van contant betalen

Geen enkel land neemt zo snel afscheid van contant geld als Zweden. Een onwankelbaar vertrouwen in banken, overheid en de medemens stuwt de trend, gecombineerd met een honger naar innovaties.Tachtig procent van alle transacties gebeurt er tegenwoordig met bankkaarten. In de detailhandel loopt dat zelfs op tot 95%. In Nederland werd in 2016 zo'n 55% van alle betalingen gepind, in de detailhandel was dat 58%.

 

Een van de ‘schuldigen’ aan de verdrijving van cash geld is Swish voor persoonlijke transacties, dat te vergelijken is met de tikkie in Nederland.

 

Het begon vijf jaar geleden als een app waarmee je via je smartphone geld kunt overmaken naar de rekening van een vriend of familielid. De verbinding werkt op basis van je telefoonnummer. De app blijkt een schot in de roos in een land waar vrienden elke rekening in een restaurant delen, zelfs voor een ‘fika’, een snelle koffiepauze.